2014

HUSZONKILENC... GÁRDONYI RETRO (HATVANEGYEDIK FEJEZET)

Alig néhány hete olvashatták a blogon Gajdó Tamás színháztörténész megnyitóját, az egri színházban a hivatásos magyar nyelvű színjátszás kezdetének 225. évfordulójára rendezett kiállításon. Huszonöt évvel ezelőtt, az 1990/91-es évadban a Gárdonyi Géza Színház Jókai Mór: Thália szekerén (Thespis kordéja) című két részes színjátékával köszöntötte a 200. évfordulót. Az évadot beharangozó kiadványban Gali László direktor párhuzamot vont a 200 évvel azelőtti és akkori idők között.

"A hivatásos, nemzeti színjátszásunk kétszázadik születésnapját köszöntjük. 1790. október 25-én tartotta a budai Várszínházban a Kelemen László vezette „Nemzeti Játszó Társaság" színháznyitó előadását – s azzal útjára bocsátotta színházművészetünket. A független, nemzeti színházat. A fészekrakók plakátjain még hosszú évtizedekig a legelső sor azt hirdette, hogy: „A Felsőbbeknek Engedelmükből" születtek az előadások – valójában azonban a magyar szóra és nemzeti szellemre szomjas közönség szeretetéből nyert erőt, életet a színtársulat. Erkölcsi erőt és anyagi támogatást. Ebből a szövetségből született meg a magyar színházművészet: szellemi szabadságharcban.
Egerben is megszületett a Színház a visszaperelt függetlenség révén. Az a Színház, amely a Közösséget, a Város és Megye közönségét kívánja szolgálni. Amely használni és nem tündökölni akar. Elmúlt három évadunk – úgy vélem – erről győzte meg Önöket, ezért támogattak bennünket az országos mértéken felül jelenlétükkel, nem lankadó kitüntető érdeklődésükkel. Jubiláló évadunkban a körülmények nem sokkal lesznek jobbak a színházalapításra, mint kétszáz évvel ezelőtt voltak. Nagy szükségünk van a hajdani példára: Színház és közönsége kézfogására."

 

A Thália szekerén színlapja:

 

Kelemen: Blaskó Balázs
Sehi: Fésűs Tamás
Kazinczy: Epres Attila
Moór Anna: Bárdos Margit
Liptai Mária: Deák Éva
Anischil: M. Horváth József
Jambus: Kocsis György
Bagoly: Solymosi Tibor
Kulacsfi: Fehér István
Unwerth: Kelemen Csaba
Koppándházy: Somló Ferenc
Stoppula: Váli Zita
Anischlné: Tatár Gabi
Asszonyság: Olgyai Magda
Polgármester: Kiss László
Farkas: Faraghó András
Harsány: Balogh András
Balog: Bicskei Kiss László
Suhanc: Bódi Zsolt
Makkos Menyhért: Győrvári János
I. Gavallér: Ittes József
Vízárus leány: Balogh Ágnes
Úrinő: Török Katalin
Nagykamasz: Klepács Andrea
Jegyárus: Gábos Károly
II. Gavallér: Bódi Zsolt
Kórus, zenekar, súgó, okvetetlenkedők

 

Konzultáns: Fodor Géza
Zene: Melis László
Díszlet: Kastner Péter
Jelmez: Békés Rozi m.v.
Dramaturg: Bán Zoltán
Asszisztens: Lázár Rita
Súgó: Hevér Zsuzsa
Ügyelő: Ludányi Andrea
Rendező: Salamon Suba László m.v.

 

Az előadás díszleteinek cseh származású tervezője ettől az évadtól volt tagja az egri társulatnak. A sorozat egy későbbi részében sorra kerül majd egy néhány évvel későbbi beszélgetés Kastner Péterrel, Csehországról, Prágáról, arról, hogyan került Egerbe és egy nagy sikerű előadásról.

 

 

Forrás: http://gardonyiszinhazblog.gportal.hu/