2014

HUSZONKILENC... GÁRDONYI RETRO (HATVANKILENCEDIK FEJEZET)

A korábbi években a szaklapok, megyei és országos lapok is gyakran írtak a színház munkájáról, sikereiről (lásd a sorozat korábbi részeit!). 1993-ban a Magyar Televízió külön műsorban mutatta be az egri Gárdonyi Géza Színházat.

  

 

A korábbi években a szaklapok, megyei és országos lapok is gyakran írtak a színház munkájáról, sikereiről (lásd a sorozat korábbi részeit!). 1993-ban a Magyar Televízió külön műsorban mutatta be az egri Gárdonyi Géza Színházat. Két néhány perces interjút – Gali László direktorral és velem -, valamint a műsoron lévő előadások részleteit és néhány mondatos beszélgetéseket azok szereplőivel.

 

  

... - Ha legközelebb meg kell pályázni a színházat, megpályázza?
- Nem.
- El fog menni Egerből?!
- Nem, hanem szeretném, hogyha (az akkorra) tíz éves munkát egy pályamunkának elfogadnák. Nem tudnék tudniillik leírni egy másfajta koncepciót. Hiteltelen lenne, ha teljesen mást írnék le, mint amit itt tíz évig csináltam.
- De ha elfogadják, akkor marad a városban?
- Igen, én összehoztam, ide hívtam egy társulatot, akikkel megfogtuk egymás kezét és tartjuk is. Tehát hogyha ők is úgy gondolnák, én úgy gondolnám, hogy a következő periódusban is maradok.
- Nagyon családias a színház.
- Ambícióm ez...

S hogy én magam miért is kerültem be a műsorba...

 

  

... - Ön hívott meg bennünket Egerbe. Néhány hónappal ezelőtt kaptam Öntől egy levelet, melyben felpanaszolja, hogy az egri Gárdonyi Géza Színházról keveset olvas a sajtóban. Mi lehet ennek az oka?
- Nem igazán vagyok vele tisztában, mert a színház művészi színvonala – ahogy én érzem – mindenképpen megérdemelné azt, hogy többet olvassak róla, többet lássak a televízióban, halljak a rádióban.
- Mit gondol Ön, hogyha egy nagy botrányt csinálnának Egerben a színészek, akkor lenne róluk híradás?
- Valószínű, de én nem szeretném, hogyha azért szerepelnének, én azt szeretném, hogyha az előadásaik okán kerülnének többször képernyőre.
- Ismeri Ön jó az egri Gárdonyi Géza Színház műsorát?
- Azt hiszem, mondhatom, hogy igen, hiszen nagyon gyakran megfordulok itt.
- Melyik volt a legjobb előadás ebben a szezonban?
- Ez nagyon nehéz kérdés, mert az az igazság, hogy én elfogult vagyok egy kicsit a színházzal, tehát mindegyik előadásban van valami, ami tetszik...

 

  

Shakespeare: Tévedések vígjátéka - Bakody József és Deák Éva. Rendező Gali László

 

  

Örkény István: Tóték - Csendes László. Rendező Kincses Elemér

 

  

Szomory Dezső: Hagyd a nagypapát! (Szabóky Zsigmond Rafael) - Ribár Éva és M. Horváth József. Rendező Szegvári Menyhért

 

 

 

Forrás: http://gardonyiszinhazblog.gportal.hu/