2014

94 éves Olgyai Magda

A színház gyógyír volt mindenre. Ha felment a függöny, minden bajomat elfeledtem – emlékezett vissza a pályára a Gárdonyi Géza Színház örökös tagja, aki ma ünnepli 94. születésnapját.

1951-től dolgozott a Szegedi Nemzeti Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban, a Békés Megyei Jókai Színházban, a kaposvári Csiky Gergely Színházban, és az egri Gárdonyi Géza Színházban. 1963-tól a győri Kisfaludy Színházhoz szerződik. 1969 és 1981 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja, majd szabadfoglalkozású. 1990-től játszott az egri színpadon. A közönség a karakterszerepei mellett Kálmán Imre Csárdáskirálynőjének Cecíliájaként is találkozhatott vele. Eger városa tíz éve, 2001-ben Nívódíjjal jutalmazta egyedülálló tehetségét és kitartó hűségét. A társulat 2007-ben választotta örökös taggá.

Fontosabb szerepei: Moliere: Tartuffe (Dorine); Miller: A salemi boszorkányok (Sarah Good); Jókai: Thália szekerén (asszonyság); Móricz: Nem élhetek muzsikaszó nélkül (Zsani néni); Csehov: Ványa bácsi (Vojnyickája); Kálmán: Csárdáskirálynő (Cecília)

Címkék: színház