2014
Stúdiószínpad
11:00

Négy évszak

Bozsik Yvette Társulat

Nagyszínpad
19:00

Összetartozás

Kárpát-medencei antológia, Magyar Állami Népi Együttes

Aase-díjas lett Dimanopulu Afrodité

Átadták az epizodistákat jutalmazó Aase-díjakat: az idén Dimanopulu Afrodité, Szoboszlai Éva, Kertész Péter és Szatmári György színművész vehette át a Gobbi Hilda által alapított szakmai elismerést a Bajor Gizi Színészmúzeumban hétfőn megrendezett ünnepségen.

Az egri Gárdonyi Géza Színház tagja, Dimanopulu Afrodité a Nemzeti Színház Stúdiójában kezdett foglalkozni a színészettel, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát elvégzése után Egerben, 1988-ban helyezkedett el a Gárdonyi Géza Színházban, azóta is tagja a társulatnak. Főiskolásként szerepelt a veszprémi és a székesfehérvári színháznál, később vendégeskedett a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színháznál, és a debreceni Csokonai Színháznál. Nyaranta játszik az Egri Pinceszínház előadásaiban.

Izgalmas feladatnak érzi, hogy vidéken többféle szerep találja meg a színészt; az elmúlt években egyaránt játszott drámában, vígjátékban és zenés előadásokban: Számomra nagyon fontos a nyitottság, szeretem, ha többféle rendezővel dolgozhatok. Hogy ne csak a megszokott eszközöket használjam, hanem minél több új dolgot hozzak fel a felszínre magamból.
Ez ugyanis újfajta inspirációt, másfajta gondolkodásmódot jelent. Sokat köszönhetek azoknak a rendezőknek, akik számára fontos volt, hogy színészileg fejlődhessek.
Fontos a színpadi jelenlét, amelyben a színész kapcsolatot tud teremteni a nézővel, aki ezáltal egy emberi sors részesévé válik. Akkor jó a színház, ha valami történik a nézővel. Mindegy, hogy sír vagy nevet, el legyen varázsolva - fogalmaz.

Főszerepek sorát alakította, de emlékezetes karakter szerepei is voltak, mint Kocsis István: A fény éjszakája című drámájában Széchenyiné vagy a Csiszár Imre rendezésében bemutatott Grace és Glória, amelyben egy ápolónőt játszott.
1997-ben a közönség Napsugár-díjjal, 1998-ban a szakma Domján Edit-díjjal tüntette ki. A 2011/2012-es évadban az év színésznőjévé választották Egerben.
A Gobbi Hilda által alapított díjat 25. alkalommal adják át, s minden évben 4 művésznek ítélik oda (2 férfinak és 2 nőnek – vidéki és fővárosi színművészeknek).Az alapító akarata, hogy az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták részesüljenek az Aase-díjban, mert: „Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író amikor epigrammát alkot."
A díj elnevezését Henrik Ibsen: Peer Gynt című drámai költeménye ihlette: Gobbi számos kiváló szerepformálása közül az egyik éppen Aase anyó volt, aki a főszereplő, Peer Gynt édesanyjaként mindig segíti álmodozó, sokszor kitaszított fiát. Rövid szerep, de felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget.

Az egri társulatból Aase-díjat 2005-ben Sata Árpád, 2007-ben Fekete Györgyi, 2010-ben pedig Venczel Valentin, 2014-ben pedig Balogh András vehetett át.

 

Címkék: színház