2014

Átadták a Magyar Teátrum Díjakat

Lázár Rita, színházunk alapítója és rendezőasszisztensének munkáját is elismerték.

Az idei Magyar Teátrum Díjat Áts Zoltán, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház fővilágosítója, Farkas István, a Kolibri Színház műszaki vezetője, Lázár Rita, az egri Gárdonyi Géza Színház rendezőasszisztense, Szalai József, a kaposvári Csiky Gergely Színház szcenikai és műszaki igazgatója, Szórádi Béla, a Soproni Petőfi Színház fő kellékese és Szűcsborus János, a Madách Színház főmérnöke nyerte el.
Az ünnepi gálán a Magyar Teátrum Díj alapítója és ötletgazdája, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a tizedik alkalommal átadott elismerésekkel neves művészek köszönik meg sikereiket a mögöttük állóknak. Mint mondta, van egy nap, amikor azok, akik a fényben állnak, azt üzenik a társadalomnak, hogy álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk hátra, köszönjük meg ma azoknak, akik egész éven át azt segítették, hogy mi fogadhassuk a tapsot. A szakmai szervezet 2010-ben alapította meg azt a díjat, amellyel több mint 80 színházi háttér- és kiszolgálószakma ezernél több képviselője közül választva ismeri el az azokat magas szinten művelő szakembereket.
Az aranyozott csapágygolyót formáló díjat megkaphatja bármely színházi háttérszakma művelője, aki munkájával, személyiségével, a magyar színházművészet iránti odaadásával rászolgált erre. (forrás: MTI)

 

Lázár Rita a Gárdonyi Géza Színház alapítótagja. korábban úgy nyilatkozott: „Gyerekként sokat voltam színházban, mert az unokatestvérem édesanyja jegyszedő volt az akkor még Miskolchoz tartozó társulatnál, sőt tizenévesen többször szerepeltem is a színpadon – árulja el Lázár Rita, rendezőasszisztens. A tehetséges úszónő akkoriban a recski bányában dolgozott, mint geofizikus, amikor Gali László felajánlotta, rendezőasszisztens lehet az újonnan alakuló színházban.
Akkor még nem tudtam, mit jelent ez, mégis egyik napról a másikra ott hagytam a kutatómunkát. Ennek a szakmának nincs iskolája, csak a gyakorlatban lehet elsajátítani. Nagy szerelem ez, annak ellenére, hogy sok lemondással és konfliktushelyzettel jár, mégis maga a csoda. Oldalról, a színpad széléről látod, ahogy a színészek egyik pillanatról a másikra átalakulnak. Lassan húsz éve dolgozom itt, mégsem tudom tetten érni, megfogni ezt a csodát. Változatos, izgalmas munka. Minden nap, minden előadás más. Ugyanazokkal az emberekkel, mégis mindig más összetételben dolgozol. Szeretem benne, hogy megismerem a hátterét egy-egy témának, írónak. Annyi szépsége van, hogy akit ez nem érint meg, annak el sem lehet mondani. Olyan ez, mint a szerelem. Azt hiszem a váratlan helyzetek, és azok megoldása teszi érdekessé, és megunhatatlanná ezt a munkát. Az életem részévé vált."

 

Címkék: színház