2014

„SŰRŰ ESZTENDŐ VOLT, NAGY SIKEREKKEL ÉS SOK-SOK ÖRÖMMEL”

Az esztendő vége a számvetés időszaka. Noha az egri Gárdonyi Géza Színházban még csak az évad derekán járunk, érdemes összegezni a 2014-ben történteket, erre kértük Blaskó Balázs direktort.

 

– Sok-sok munkával telt az év, talán 2011 óta ez volt a legsűrűbb, s emellett a legörömtelibb, legtöbb eredményt hozó esztendő is – summázott a direktor. – Tavaly előtt Szilveszterkor az évad 100. előadását játszotta a teátrum, s így volt ez 2014-ben is. Szeptember 26-a, Az öreg hölgy látogatása premierje óta nyolc bemutatónk volt, ami rendkívüli erőfeszítést kívánt mindenkitől, a színészektől, a műszaki dolgozóktól, s a műhelyházban dolgozó munkatársaktól is. A tempóból a továbbiakban sem engedünk: januárban 35, februárban 28 nap alatt egyaránt 48 előadást játszunk. Igaz ugyanakkor az is, hogy az egyik szemem nevet, de másik sír, mert állami támogatás szintjén nem eredményezett automatikusan jelentős többletet az eredményességünk. A közönség részéről rendkívüli érdeklődést, szeretetet tapasztalunk, s öröm, hogy harmonikus a kapcsolat fenntartónkkal, az egri önkormányzattal, valamint az Egri Közszolgáltatások Városi Intézményével.
Számos nagyszerű pillanatot éltünk meg az idén: átütő sikert hozott Gárdonyi Annuskájának bemutatója, illetve Kocsis István A fény éjszakája című drámáját a stúdiószínpadon huszonötször láthatta a publikum. Csodás élményekkel gazdagodtunk egy erdélyi turné során, s elő tudtuk segíteni a Kassai Thália Színház Márai: A kassai polgárok című előadásának bemutatóját. Nagy öröm, milyen rendkívüli figyelem kíséri Az öreg hölgy látogatása című előadásunkat.
Úgy is fogalmazhatok: egy más dimenzióba kerültünk, ma már fejlesztéseket tervezhetünk, s valósíthattunk meg, így a színészház felújítását, a fény- és hangtechnika modernizálását. Egy remek társulat dolgozik itt, amelynek tagjait elismerik: Topolánszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője koreográfusi-díjat nyert, Balogh András Aase-díjat vehetett át, míg jómagam, a márciusi nemzeti ünnepen Jászai Mari-díjat.
Természetesen már a jövőt is tervezzük: január 18-án vendégül láthatjuk az Újvidéki Színház POSZT-nagydíjas előadását, az Opera Ultimát, s elárulhatom, már a következő évad terve is készen áll. Az biztos, hogy a József és a színes, szélesvásznú álomkabát című musicallel indul az évad, de lesz zenés vígjáték, kortárs dráma és tánc-csemege is...

 

 


Forrás: Heves Megyei Hírlap