2014

Évfordulók ünnepe

Különleges produkciókkal készül októberben a Gárdonyi Géza Színház, melynek apropóját fontos dátumok adják.

Blaskó Balázs színházigazgató a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, jövő nyáron lesz 50 éve, hogy Fábri Zoltán rendezésében elkészült a Szarvaskőben forgatott, Isten hozta őrnagy úr című legendás film. Az emlékezés szeretetével tűzte most műsorára a Gárdonyi Géza Színház Örkény: Tóték című tragikomédáját, melynek október 13-i bemutatója előtt 18.30-tól különleges kiállítás nyílik – mondta Blaskó Balázs, igazgató. A kiállítás rendezőjeként Szigethy Gábor író, drámatörténész, eredeti dokumentumokból válogatott. Látható lesz a film forgatókönyve, Latinovits szövegkönyve és fotók a forgatásról. Az egri premieren Tótot Baranyi Péter, feleségét Saárossy Kinga, lányukat Nagy Fruzsina, az őrnagyot Reiter Zoltán játssza, és fontos szerepe lesz a postást alakító Rácz Jánosnak is. A direktor örömmel jelentette be, hogy az előadás januárra meghívást kapott a Nemzeti Színházba.

 

Október 18-22 között a táncé a főszerep: a legjavából merít a VI. Stúdiószínházi Táncfesztivál, melynek fővédnöke Nyitrai Zsolt, miniszteri biztos – említette meg Topolánszky Tamás, a GGTánc Eger vezetője. A fesztivál is mutatja Eger nemzetközi kapcsolatait, melyre épít a város az Európa Kulturális Fővárosa pályázatban – emelte ki Martonné Adler Ildikó, alpolgármester.
Idén kilenc előadást láthatunk majd, többek között a Napfényes Színitársulat: "Csoda", Grecsó Zoltán :"Orfeusz és Eurüdiké", Feledi János: "Szálkák" című koreográfiáját, a Vörösmarty Színház Tánctagozatának "Pukedli" c. táncjátékát. Meghívást kapott Clébio Oliveira "Abyssal Zone", valamint a Miskolci Balett "Harlekinada" című előadása. A találkozót a Pori Dance Company "Duett"-je nyitja meg. (Eger és Pori több évtizede ápol testvérvárosi kapcsolatokat, ez kiemelt szerepet kap most, hiszen a hevesi megyeszékhely pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre.) "Carnations és Roses" címmel új bemutatóval jelentkezik a házigazda, GGTánc Eger társulata, zárásként látható a Bozsik Yvette társulat "Kabaré" című produkciója.

 

Címkék: színház