2014

Görgey

Görgey Artúr tábornok személye, a nevéhez kapcsolódó világosi fegyverletétel, az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc nemzeti gyászba fordulásában neki tulajdonított szerep, az „ítélet, vagy felmentés” ma is ellentmondásokkal teli.

Görgey Gábor:

GÖRGEY

 

dráma

ősbemutató

 

SZEREPOSZTÁS


Görgey Artúr: KELEMEN CSABA
Joskó, veterán huszár: BALOGH ANDRÁS
Terka, házvezetőnő: NAGY ADRIENN, BODOR NÉMETI GYÖNGYI
Anya: DIMANOPULU AFRODITÉ
Perczel Mór: TUNYOGI PÉTER
Andrássy Norbert: NAGY ANDRÁS
Széchenyi István: VÁRHELYI DÉNES
Kossuth Lajos: BLASKÓ BALÁZS


Rendező: BLASKÓ BALÁZS
Díszlettervező: BÉNYEI MIKLÓS
Jelmeztervező: MOLNÁR GABRIELLA
Súgó: SZECSKÓ ANDREA
Ügyelő: SZECSKÓ ANDREA
Rendezőasszisztens: BLASKÓ ZSÓFIA


Bemutató: 2015. 03. 27.


ELŐADÁS ISMERTETŐ


GÖRGEY ARTÚRRÓL

 

Régi adósságomat törlesztem ezzel a drámámmal. Betöltve a nyolcvanat, írói aktivitásom birtokában, húszegynéhány színdarabbal a hátam mögött úgy éreztem, tartozom az általam is megfogalmazott történelmi igazságnak e dráma megírásával. A történettudomány objektív és politikai kurzusoktól független, tisztességes része már kellőképpen a helyére tette a szabadságharc árulójaként megbélyegzett, megrágalmazott fővezér szerepét. Aki nem vesztett csatát soha, de a túlerő reménytelenségének küszöbén Kossuth minden hatalmat átadva neki, rábízta a világosi szomorú vég lebonyolítását. Majd elsőként elmenekült az országból. És elsőként nevezte Görgey Artúrt, immár külföldről, árulónak.
Sajnos a politika, és sok évtized kötelező iskolai doktrínája több generáción keresztül sulykolta az áruló Görgey Artúr torzképét, mely még ma is százezrek tudatában él. A történészek, és néhány irodalmi alkotás igazságtétele mellett nekem is kötelességem volt a színház közönségformáló erejével beleszólni e történelmi perbe. Egy rossz nemzeti mítoszt oszlató kemény történelmi szembenézés, melyre sajnos kevéssé vagyunk hajlamosak e hazában.
De nem hiányzik a buffó - vonal sem. A téma komoly drámaiságát - mint általában minden darabomban -itt is átszövi az irónia.

 

Görgey Gábor, író

 

Görgey Artúr tábornok személye, a nevéhez kapcsolódó világosi fegyverletétel, az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc nemzeti gyászba fordulásában neki tulajdonított szerep, az „ítélet, vagy felmentés" ma is ellentmondásokkal teli.
Van-e értelmes önfeladás? Lehet-e, kell-e vállalni a felelősséget az utolsó magyar hadsereg megsemmisüléséért, vagy a talán még lehetséges, de jóval távolabbi jövő életlehetőségét kell-e választani? Van-e vállalható kompromisszum?
A döntés egyszemélyi felelősség. Görgey Artúr honvéd tábornok döntött.
A döntés megítélése, pro és kontra, máig ható vita tárgya. Több analógia ismert azóta történelmünkben. 1919 és az azt követő események....1945,....1956... Megtorlások, kitelepítések, ellehetetlenített élethelyzetek - kontra élni akarás, életben maradás, megélhetés, karrier. Magyarázatra, feloldásra, feloldozásra váró tragikus életpéldák.
Görgey Gábor drámája mélyen átélhető, emberi feleletet ad.

 

Blaskó Balázs
rendező

 

 

Játékidő: kb. 2 óra 20 perc (1 szünettel)

 

Műsorfüzet

 

További galéria a képre kattintás után érhető el.

Címkék: színház