2014

Mátyás király juhásza

Soha, egyetlen királyunkról sem maradt fenn annyi, igazságról, becsületről, helyes- és jó döntésről szóló történet, mint éppen Mátyás királyról, aki a történelem lapjain túl jelentős helyet foglal el magának a mese- és mondavilágunkban is.

Jékely Zoltán-Kocsár Miklós:

 

MÁTYÁS KIRÁLY JUHÁSZA

zenés mesejáték

 

 

MÁTYÁS KIRÁLY: KELEMEN CSABA
BEATRIX: DIMANOPULU AFRODITÉ
BURKUS KIRÁLY: FEHÉR ISTVÁN
KUNIGUNDA, a lánya: NAGY FRUZSINA LILLA
FURTAGYI, tudós: LISZTÓCZKI PÉTER
BERENGÁR, udvarmester: BARÁTH ZOLTÁN/KARDOS KRISTÓF
BARABOLY, vitéz: SZEVERÉNYI BALÁZS
VAKÁCIUSZ, tudós: SZTANISZLÁV LÁSZLÓ
KÖLÖNTE: TÓTH LEVENTE
CSUPORKA: BÁNOVITS VIVIANNE

MARTINY DOKTOR: TÓTH LEVENTE
JUHÁSZ: CSATHÓ NORBERT
JUHÁSZ ANYJA: DÉR GABI

 

Díszlet: DÓSA CSILLA

Jelmez: KOVÁCS TÍMEA

Játékmester: FEHÉR ISTVÁN

Zenei vezető: NAGY ZOLTÁN

Súgó: PETHŐ ORSOLYA

Rendezőasszisztens: IVÁDY ERIKA

 

Rendező:

BARÁTH ZOLTÁN

 

Bemutató: 2018.10.16

 

 

ELŐADÁS ISMERTETŐ

 

 

Soha, egyetlen királyunkról sem maradt fenn annyi, igazságról, becsületről, helyes- és jó döntésről szóló történet, mint éppen Mátyás királyról, aki a történelem lapjain túl jelentős helyet foglal el magának a mese- és mondavilágunkban is. Száznál több leírás, elbeszélés őrzi az Igazságos jelzővel ellátott magyar király történeteit. Most Mátyás király születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából kerül bemutatásra Jékely Zoltán-Kocsár Miklós: Mátyás király juhásza c. mesejátéka.
Az igazmondásnak megvan az a hátránya, hogy rossz fényt vethet ránk az őszinteség! A hazugságnak megvan az az előnye, hogy ha csak mákszemnyit is, de időt nyerhetünk vele.
De érdemes-e nem igazat szólni, ha valamit rosszul csináltunk? Érdemes-e többet adni mások rólunk alkotott véleményére, mint saját becsületünkre? Mert az igaz beszéd becsület dolga, a becsület meg Istentől van, mindenki megkapja, mikor megszületik, aztán úgy gazdálkodik vele, ahogy akar. Lehet jól, rosszul, „zötykölődősen", vagy vívódva, mint a Juhászlegény, akinek nagyon megtetszett a Burkus király fekete lánya...

 

 

Rendező: Baráth Zoltán